Telesur is met een transformatie bezig. Die houdt in dat we de wijze en toepassingen waarop en waarmee wij communiceren, naar een hoger niveau tillen. Dat vertaalt zich in onze ‘e-Suriname’-visie en strategie hoe de digitale toekomst eruit zou gaan moeten zien in Suriname. Daarbij is Telesur als ‘enabler’ een aantal mogelijkheden aan het creëren door middel van een hoogstaande digitale snelweg. Het begint in eerste instantie met toegang. Wij werken aan verbreding daarvan door middel van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP). Onze vaste infrastructuur was in eerste instantie opgezet voor ‘spraak’ – om te bellen – maar gaande weg zijn we veel meer ermee gaan doen. De maximale mogelijkheden zijn overschreden. Ons huidig kopernetwerk wordt daarom vervangen door hoogwaardige glasvezel.
Met nieuwe ontwikkelingen zoals Internet of Things (IOT), begeven naast mensen ook ‘slimme’ apparaten zich op de digitale snelweg. Met ons kopernetwerk zal dat niet gaan lukken en blijven we in elk geval verstoken van toepassingen die in het buitenland reeds mogelijk zijn. Vandaar ook onze eigen transitie van provider naar ‘enabler’.
Wij zullen regelmatig met u hierover communiceren, om u ervan te verzekeren en gerust te stellen dat wij niet achter de feiten aanhobbelen, maar zelfs vooruitlopen op zaken.
Jennis Asraf,
manager Corporate Communication
Bij het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) is de uitdaging het migreren naar het nieuwe glasvezelnetwerk. Het kopernetwerk is opgebouwd in ruim 35+ jaar, terwijl de migratie binnen negen maanden moet plaatsvinden. “We migreren gemiddeld per dag 300 tot 400 klanten”, vertelt coördinator technisch onderdirectoraat Doric Ramlakhan.
Bij het TNBP is Telesur opdrachtgever en Huawei Technologies leverancier van de apparatuur. UCC NV, Seti NV, Alki NV, Sutec NV en ABC Fiber NV voeren als lokale aannemers de civieltechnische werkzaamheden en migraties uit.
De glasvezelkabels worden bovengronds aangelegd. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst met EBS getekend. Landelijk worden alle koperen kabels vervangen door glasvezel van hoofdcentrale(s) tot aan de grijze verdeelkasten in de wijken. Vanaf daar tot aan de klantaansluitingen blijven ze gehandhaafd.
“Toch is er een groot verschil”, verzekert Ramlakhan. Er zal namelijk ook worden overgestapt naar de nieuwere VDSL2+-technologie, voor hogere bandbreedtes en grotere data-overdacht met minimale snelheden van 10 en 20 Mbps. Ramlakhan: “Het zal resulteren in een van de beste datanetwerken van het Caraïbisch gebied, daar mag Suriname trots op zijn.”
“We zijn de digitale boot niet aan het missen”, garandeert waarnemend Telesur-directeur Mike Antonius op het Telesur-hoofdkwartier aan het Vaillantsplein. “Maar er waren wat missing links. Die zijn we nu zodanig aan het aanleggen, dat inderdaad de boot niet gemist wordt. Dat begint met connectiviteit.”
Om de digitale toekomst van ons land zeker te stellen, voert Telesur twee ambitieuze projecten uit: het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) en het project ‘Ontsluiting Binnenland’. Grotere delen van ons bestaande kopernetwerk worden vervangen door hoogstaand glasvezel.
In 2009 is in samenwerking met Guyana een glasvezelzeekabel aangelegd voor verruiming van de toegang tot het internet. Maar zonder verruiming van de verbinding bij de eindgebruikers, zal de klant uiteindelijk weinig ervan merken. “Het TNBP is om trechterwerking te voorkomen”, zegt Antonius. Het is als de aanleg van een super highway. “Het moment dat die er is, creëren we kansen voor anderen.”
Volgens onderzoek ondergaan landen met hoge breedbandpenetratie, een betere economische ontwikkeling. “Onze e-Suriname-visie – securing the digital future – is daarom heel belangrijk. Tegelijkertijd bereiden wij e-services voor waarvan we denken dat zij de meeste impact zullen hebben. Vandaar ook onze eigen transformatie van telecomprovider naar ‘enabler’.”
‘Ontsluiting Binnenland’ is het tweede ambitieuze project met betrekking tot de digitale toekomst. In 2014 werd in overleg met TAS besloten over te stappen van analoge naar digitale televisie. Ook voor het verre binnenland! De twee staatsbedrijven Telesur en STVS doen de gezamenlijke uitvoering.
Een zware expeditie. Toch hebben onze eigen Telesurders met andere landgenoten dit huzarenstuk vrijwel geklaard. Het begint met transport van het materiaal met vrachtwagens van Paramaribo naar Snesikondre. Eén mast met gemiddeld achtduizend kilo is twaalf korjalen. Soms wordt het materiaal met slingers aan een helikopter verder vervoerd. Wat nog rest zijn vijf uiterst zuidelijk gelegen dorpen. “Deze zijn de meest challenging, omdat we over de bergen heen onze signalen moeten brengen”, zegt Ramlakhan.
“We noemen het ‘digitale tv’ maar het project omvat meer dan dat. We ontsluiten dorpen die nooit eerder telecommunicatie hadden. We voorzien ze ook van mobiel bellen en (wifi-)internet. Het is zeer uitdagend en tijdrovend maar we doen het graag. De lokale bewoners hebben namelijk echt die ontwikkeling nodig.”
Telesur beschikt nu landelijk over een uitgebreid netwerk van 264 masten. In april 2015 werd in Brownsberg de eerste digitale zender in gebruik gesteld. Sindsdien ook op 14 andere locaties. Hiermee is ruimschoots een groot deel van Suriname gedekt, met alle kanalen van STVS en ATV.
Om de aanleg het Telesur Nationaal Breedbandplan (TNBP) mogelijk te maken, is de Surinaamse overheid ten behoeve van Telesur een lening aangegaan van 115 miljoen US dollars bij de EXIM Bank China. De eigen inbreng van Telesur bedraagt 17 miljoen. Het betreft een lening over een looptijd van vijftien jaar met een zachte rente.
Voor wie zich bezorgd afvraagt of Telesur een dergelijke grote lening kan dragen, antwoordt waarnemend directeur Mike Antonius: “Wat mensen zich over het algemeen onvoldoende realiseren, is dat Telesur los van het TNBP, circa gemiddeld jaarlijks 40 miljoen US dollars investeert in haar netwerk. Als je nu 115 miljoen gaat investeren met een looptijd van 15 jaren, dan is dat eigenlijk naar onze begrippen niet zo aanzienlijk.”
Huawei Technologies is de leverancier van de moderne netwerkinfrastructuur met eigen experts. Huawei is een Chinese multinational die ICT-infrastructuur beheert, apparatuur voor telecommunicatie produceert en telecommunicatieservices verleent.
Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.
service form