Binnen het traject van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) hebben we 2018 afgesloten met een prachtige mijlpaal. Er zijn in Groot-Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nieuw-Nickerie in totaal 253 MSAN-kasten (minicentrales op de berm in wijken) geïnstalleerd. Ruim 55.000 klanten in het kustgebied zijn overgezet naar ons nieuwe glasvezelnetwerk. Hiermee is Fase 1 van het TNBP succesvol en op schema afgerond. Er is nu aanzienlijk meer bandbreedte beschikbaar en daardoor een aanmerkelijk verbeterde experience voor overgezette klanten. Desondanks zal een relatief klein deel van hen dit nog niet ervaren. Deze reeds overgezette klanten zullen wij technisch per geval aanpakken, zodat ook zij zo snel als mogelijk volop kunnen genieten van de hoge snelheden.
Standaard 10 Mbps of 20 Mbps
In het nieuwe jaar zullen wij standaardabonnementen van 10 Mbps en 20Mbps aanbieden. Weliswaar met een kleine verhoging van het maandelijkse abonnementsgeld voor klanten die tot voor kort 2 Mbps hadden. Het goede nieuws is dat zij voor ietwat meer, veel meer krijgen. Telesur wenst geheel Suriname en in het bijzonder al zijn klanten veel geluk en voorspoed toe in 2019!
‘Ik kan nu in de beste kwaliteit versturen’
Helio Phoeli is allround fotograaf – bruiloften, mode, events, bedrijfsleven en nieuws – met ook klanten in het buitenland. Voor het versturen van werk is hij gebaat bij een snelle en stabiele internetverbinding, zowel download als upload. “Soms zit je echt met deadlines en dan moet je bestanden versturen. En voor een billboard of magazine zijn die niet klein”, vertelt Phoeli. Het gaat om bestanden van zo’n 3MB tot soms 10GB of groter. Met zijn oude verbinding kon hij daarmee een halve tot een hele dag zoet zijn, met de nodige frustraties. “Voor Paramaribo was het voor mij sneller in de file te gaan staan met een stick voor de klant om af te leveren en dan terug te rijden.” Phoeli heeft sinds enkele maanden een breedbandverbinding van Telesur met een downloadsnelheid van 30 Mbps en 15 Mbps voor upload. “Dat is vier maal de oude snelheid en dat werkt feilloos en heel stabiel, tot nu toe geen klachten”, zegt hij over het uploaden. “Ik kan nu binnen een kwartier tot een half uurtje bestanden versturen. Ongeacht hoe groot, ik kan ze nu gewoon in de best mogelijke kwaliteit versturen.”
‘We krijgen de capaciteit waarvoor we betalen’
Het FHR Institute for Higher Education verzorgt bachelor- en masteropleidingen. Diensten, informatie en lesmateriaal ten behoeve van studenten zijn opgeslagen in de cloud. Daarom is, voor het garanderen van optimale toegang tot deze service, een snelle internetverbinding een voorwaarde. “We konden die service niet garanderen aan een al te grote groep studenten tegelijkertijd. De bandbreedte was onvoldoende”, vertelt Diego Drielsma, ICT-coördinator van het opleidingsinstituut, over de situatie met de oude internetverbinding. Die had officieel een maximale downloadsnelheid van 10 om 5 Mbps en voor upload 1 à 2 Mbps. “Maar het was in de praktijk vaak minder en de lijn was heel instabiel.” Nu meer mogelijk is met het nieuwe glasvezelnetwerk van Telesur, is het FHR overgestapt op een verbinding met maximale snelheden van 30 Mbps voor download en 10 Mbps voor upload. “We hebben nu driemaal zoveel snelheid qua download en vijf keer zoveel qua upload”, vertelt Drielsma tevreden. “We kunnen veel meer studenten tegelijkertijd accommoderen dan voorheen. Vooral van de download wordt door hen gretig gebruik gemaakt. En het loopt prima; tot nu toe hebben we de capaciteit gekregen waarvoor we betalen.”
Glasvezel tot aan huis! In Fase 1 van het TNBP zijn glasvezelkabels aangelegd tot de geavanceerde MSAN-kasten in de wijken, het zogenoemde Fiber to the Curb-netwerk (FTTC). In Fase 2 zullen glasvezelkabels tot aan de klantaansluitingen worden doorgetrokken – Fiber to the Home. Het FTTH-netwerk krijgt een capaciteit van 90.000 aansluitingen. Dat betekent komende jaren voldoende aansluitmogelijkheid voor nieuwe klanten of wijken. Bij FTTH gaat om ruim 2.000 kilometer aan glasvezelkabels in 23 (landelijke) gebieden. Het uitrollen is tweeledig. De aanleg van de tweeduizend kilometer aan glasvezelkabels betreft fase ‘Home Past’ (HP) – dus langs huizen en bedrijven. De fase waarbij klanten worden aangesloten heet ‘Home Connect’ (HC). Maar we gaan natuurlijk niet wachten tot het Home Passed-project is afgerond per eind september 2019. Zodra in een gebied HP is afgerond, komt meteen de HC-ploeg erachteraan.
Rechtstreeks en wifi
Ook onze 27.000 ‘Starnet’-klanten, die rechtstreeks zijn aangesloten op de centrale maar dan op het oude systeem, zullen worden overgezet op het glasvezelnetwerk. Een deel via een dichtstbijzijnde MSAN-kast. Klanten die niet op het vaste netwerk zijn aangesloten maar op een van onze wifi-netwerken, zullen eveneens worden overgezet op het FTTH-netwerk
Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.
service form