1920x450-Webbanner-e-suriname_1
1920x450-Webbanner-e-suriname_2

e-Suriname

Zichtbare contouren

600x 600-webblok Voorwoord

Zoals eerder gezegd, is het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) onderdeel van onze e-Suriname-visie. Met ons nieuwe landelijk glasvezelnetwerk willen we e-services enablen – mogelijk maken – en daarbij is e-payment, ofwel online betalen onontbeerlijk.

De contouren van onze e-Suriname-visie zijn reeds zichtbaar; hoe wij sámen met partners hieraan invulling geven. Het online shopping-platform ‘SU Market’ is gelanceerd. Daarnaast verkeert ‘Uni5pay+’, als platform voor e-payment voor alle Surinamers, in de testfase.

Ook de e-ID is gelanceerd als ‘waterdichte sleutel’ tot de e-dienstverlening van de overheid. Alle ministeries en departementen zijn al aangesloten op de digitale highway die Telesur aanlegt, zodat ook e-government een hoge vlucht neemt.

Door ‘slim gebruik’ van de technologie wordt onze veiligheid danig opgevijzeld. Het ‘Safe City Project’, met haarscherpe HD-surveillance beelden dankzij breedband, wordt eveneens ondersteund door onze e-Suriname-visie.

Kortom; het niet langer over wat we willen, maar over wat we al doen en in de digitale startblokken staat.

Mike Antonius, Telesur-directeur

 

De e-ID als waterdichte ‘sleutel’

600x 600-webblok E ID

E-government is belangrijk om dienstverlening van de overheid sneller te brengen bij de samenleving via de digitale snelweg. En dan is elektronische identificatie (e-ID) wel zo handig. “De e-ID wordt jouw sleutel om via de digitale snelweg het opvragen van gegevens en verwerkingsprocessen bij de overheid te vergemakkelijken”, vertelt Gardelito Hew A Kee, coördinator e-Government. Zoals bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Via een breedbandverbinding zijn alle ministeries en departementen gekoppeld aan een waterdicht beveiligd systeem bij het overheidsdatacenter. Ook het e-ID-pasje als ‘sleutel’ is waterdicht. “Er is heel wat veiligheid ingebouwd zoals een afgeleide van je vingerafdruk”, garandeert Hew A Kee.

Ditzelfde platform zal worden gebruikt voor het aanmaken van rijbewijzen en paspoorten. “De informatie wordt als het ware geleend om andere documenten aan te maken, met je e-ID als sleutel voor toegang bij het CBB.” Maar ook dienstverleners zoals banken en notarissen zullen er profijt aan hebben. Hew A Kee: “Die kunnen bij het CBB de informatie verifiëren die afgelezen wordt op de e-ID kaart.”

Maar de grote winst wordt efficiëntie en snelheid. Bijvoorbeeld in Nickerie een e-ID aanvragen terwijl de gegevens direct beschikbaar zijn voor verwerking in Paramaribo. Ook in het buitenland een paspoort aanvragen via de ambassade zal sneller verlopen.

 

‘Slim gebruikmaken van de technologie’

600x 600-webblok Command Center

Het Command Center, op 29 december 2018 in gebruik genomen, is het hart van het Safe City Project. Van daaruit worden 100 ‘strategische locaties’, voornamelijk in Paramaribo, in de gaten gehouden. De monitor is een ‘video wall’ van tientallen widescreen tv-schermen. Met gemiddeld drie camera’s per locatie. Tot ver kan op details worden ingezoomd, zonder verlies van de HD-beeldkwaliteit.

“Naar elke camerapaal is een verbinding aangelegd met een snelheid van 1 gigabyte per seconde om HD-beelden binnen te kunnen krijgen”, verklaart Gardelito Hew A Kee, coördinator e-Government. Dat is alleen met breedband mogelijk. Het Safe City project wordt ondersteund door de e-Suriname-visie van Telesur.

De drie hulpdiensten zijn bij elkaar in het Command Center: politie, brandweer en de spoed eisende hulp (SEH), aangevuld met leden van Nationale Veiligheid. Of men nu belt naar 115, 110 of 113; hier komt het binnen. Met het Safe City-project wordt opsporing van criminelen efficiënter en neemt de noodzaak voor achtervolgingen af. “Dit is slim gebruikmaken van de technologie.”

Het cameranetwerk is inclusief 25 palen voor Wanica en (als pilot) 2 voor Albina, Marowijne. Het is een apart netwerk en staat los van het internet. “Het systeem kan dus niet van buitenaf gehackt worden.”

 

‘Contactloos betalen’ met debetkaart en mobile wallet

600x 600-webblok Contactloos Betalen

Digitaal betalen voor álle Surinamers met de prepaid debetkaart en ‘mobile wallet’ van Uni5pay+. Niet alleen online betalen, zowel nationaal als internationaal, maar ook digitaal in het openbaar vervoer. De debetkaart en betaalapp op je smartphone zijn aan elkaar gekoppeld.

Bij online betalen, zowel nationaal als internationaal wordt slechts een tweedimensionale QR-code (quick response) gescand met de smartphone. Creditcard is niet nodig, zolang er maar voldoende saldo op de prepaid betaalkaart staat, in SRD of USD.

“We testen onze systemen nu met een beperkt aantal klanten. Naar verwachting zullen we vanaf het derde kwartaal van dit jaar stap voor stap uitbreiden”, zegt John Lie-Tjauw, directeur operations van Southern Commercial Bank. Uni5pay+ wordt geïntroduceerd door Uni5Pay Platform Suriname (UPPS). Dat is een samenwerking van de Southern Commercial Bank, de Surinaamse Post Spaarbank en Telesur.

Met Uni5pay+ wordt het nieuwe ‘contactloos betalen’ ook in Suriname gangbaar. Een pincode intoetsen hoeft niet. De chip wordt gelezen en de betaling met een bliepje bevestigd. Of met de betaalapp op je smartphone wordt een QR-code gescand. Voor contactloos betalen in winkels en bij dienstverleners wordt door UPPS een netwerk opgezet.

UPPS zal zich in de beginfase voornamelijk richten op ‘unbanked’ personen zonder bankrekening. Net als bij belkaarten zal onder meer in supermarkten elektronisch opgewaardeerd kunnen worden.

 

SU Market, de digitale mall van Suriname

600x 600-webblok Sumarket

‘SU Market’ is het online platform van Telesur voor producten en diensten van Surinaamse ondernemers. Er kan gesproken worden van een ‘digitale mall’, met meerdere aanbieders van producten onder één dak. “Wij faciliteren het geheel, ook de betalingen en de leveringen”, vertelt Willy Kasandimedjo, manager van de afdeling Business Innovation van Telesur.

De ‘zachte lancering’ was op 14 maart jongstleden, met (voorlopig) acht midden- en kleinbedrijven als aanbieders. SU Market is dé oplossing voor veel mkb-bedrijven die geen budget hebben voor het laten bouwen van een kostbare webshop. Met behulp van templates wordt op de SU Market-website een eigen digitale unit opgezet. “Wij screenen daarna of het allemaal voldoet aan de minimale kwaliteitseisen.”

Bestellingen van vóór twee uur ’s middags worden dezelfde dag tot acht uur ’s avonds bezorgd. Het komende half jaar wordt vooralsnog alleen bezorgd binnen Groot-Paramaribo. “We werken aan het opzetten van pick-upcentra in de districten, waar klanten hun bestelling zullen kunnen ophalen.”

Betalen bij SU Market gebeurt vooralsnog online met Union Pay (debetkaart) en Paypal, of tijdens de bezorging met elke Surinaamse ATM-kaart via het mobiele pinapparaat. Binnenkort wordt ‘Uni5pay+’ gelanceerd waardoor online betalen voor álle Surinamers mogelijk wordt. “Dan zal je SU Market echt explosief zien groeien.”

Klik Hier

     BTW Certificaat
Contact Ons
Contact Ons
Een verzoek, vraag, suggestie of klacht?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

service form