thisisus-beeldhouwer
thisisus-chocolate
thisisus-kaarten

Over Telesur

Icon Visie

Visie

Wij zijn de betrouwbare digitale communicatiepartner en wij bieden onze stakeholders de best mogelijke ervaring om hun groei te faciliteren, terwijl wij zorg dragen voor ons milieu.

Icon Missie

Missie

We zijn gepassioneerd omtrent het verrijken van levens, door samen te werken met onze klanten en partners, om innovatieve digitale communicatiediensten van hoge kwaliteit te bieden.

Icon Fingerprint

Geschiedenis

 

De landmacht maakte in 1880 een begin met lijntelefonie in Suriname ten behoeve van militair -strategische verbindingen.
In 1887 kwam de eerste telefonische verbinding tussen Fort Zeelandia en Fort Nieuw – Amsterdam tot stand.
In 1889 kreeg de Franse kabelmaatschappij “Société Française des Télegraphes Sousmarines” een vergunning om Suriname middels het leggen van een zeekabel tussen Martinique, Paramaribo en Cayenne met het wereldtelegraafnet te verbinden.
Tot 1920 werd het telegraafverkeer in Suriname door deze maatschappij verzorgd.
In het jaar 1907 nam Suriname het telefoonnet over van de Nederlandse Landmacht en vanaf toen viel de telefoondienst onder de directeur van Openbare Werken en Verkeer (‘s Lands Telefoonwezen).

 

In 1925 werd het radiostation, welke in 1920 was opgericht door de Surinaamse Bauxiet Maatschappij, overgedragen aan het Surinaams Gouvernement. Dit betekende de oprichting van ‘s Lands Radiodienst die belast werd met de zorg voor de telegrafie. Er werden in Albina, Nickerie en Coronie telegraafkantoren geopend.
In 1926 werd de eerste ondergrondse kabel gelegd en werd overgegaan op het “dubbellijn systeem”. Hierdoor werd geheime telefonie mogelijk.
1927 is het jaar waarin de openstelling van rechtstreekse telegraafverbindingen met Nederland en Amerika plaatsvond.
Na vijftien jaar, in 1942, werd de eerste radiotelefonische verbinding tussen Paramaribo en Amerika gerealiseerd.

 

In 1945 werden ‘s Lands Radiodienst en ‘s Lands Telefoonwezen samengevoegd tot ‘s Lands Telegraaf en Telefoondienst. Deze was gevestigd aan de Heiligenweg.

 

Automatisering van het telefoonverkeer vond overal in de wereld plaats, dus ook in Suriname.
De installatie van de eerste automatische huistelefooncentrales in ons land vond plaats in 1948, terwijl in 1952 de eerste automatische centrale aan het Valliantsplein in werking werd gesteld. Deze had een capaciteit van 1600 nummers.
Suriname’s eerste proeven met publieke telefoontoestellen met dubbeltjes inworp werden in 1955 een feit.
Installatie van nieuwe telefooncentrales te Zanderij, Groningen, Nickerie, Brokopondo, Moengo, La Vigilantia, Wageningen, Nieuw- Amsterdam en Totness vond plaats in 1958.

 

Bij de ‘s Lands Telegraaf en Telefoondienst aan de Keizerstraat vond in 1971 de ingebruikname plaats van de telex-centrale.
Deze dienst werd in 1973 omgezet in ‘s Lands Telegraaf en Telefoonbedrijf, LTT.
Doordat Suriname in 1974 deelnam aan de bouw en exploitatie van het grondstation voor satellietverbindingen TROUBIRAN in Frans- Guyana ontstond er een toename van telefoon-, telex- en abonneeverkeer met het buitenland. Vanaf toen gingen alle buitenlandse telefoongesprekken via satelliet.
1976 is de geschiedenis ingegaan als het jaar waarin de internationale telefooncentrale aan de Keizerstraat in gebruik werd genomen.

 

De Surinaamse overheid tekende in 1978 een overeenkomst met de UNDP en de Internationale Telecommunicatie Unie, ITU, dat Suriname er alles aan zou doen om in de telecommunicatie de overgang te maken van analoge techniek naar digitale techniek.
Om dit te realiseren waren er deskundigen van de ITU en de Nederlandse PTT naar ons land gekomen om Surinaamse docenten op te leiden. Zij zouden dan de Surinaamse jonge mensen kunnen opleiden. Zo werd het Telecommunicatie Opleidings- en Onderzoekscentrum geboren.

De telecommunicatie is dynamisch.
In de jaren 80 veroverden de computer en de mobiele telefoon de wereld.
Op 1 januari 1981 werd het toenmalige LTT omgezet in het Telecommunicatiebedrijf Suriname, TELESUR.
In de periode 1980 – 1985 vond rehabilitatie en uitbreiding van de telecommunicatie – infrastructuur plaats om te kunnen voldoen aan de eisen van de tijd.
Vanaf 1982 was volautomatisch internationaal bellen mogelijk. 
Lees meer.....

     BTW Certificaat
Contact Ons
Contact Ons
Een verzoek, vraag, suggestie of klacht?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

service form