1920x450-Webbanner-e-suriname_1
1920x450-Webbanner-e-suriname_2
1920x450-Webbanner-e-suriname_1
1920x450-Webbanner-e-suriname_2
1920x450-Webbanner-e-suriname-TNPB
1920x450-Webbanner-e-suriname
1920x450-Webbanner-e-suriname-digitale-tv
1920x450-Webbanner-e-suriname-TNPB

e-Suriname

Eerste mijlpaal

600x 600-webblok -Mike

Een project is pas af als hij geheel afgerond is. Toch is er alle reden voor een tussentijds feestje. Met de oplevering van 253 geavanceerde MSAN-kasten is Fase 1 van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) afgerond. Groot-Paramaribo is nu via hoogstaand glasvezel aangesloten op de mondiale digitale highway, die Internet heet.
Ongeveer een jaar nadat wij aankondigden van start te gaan met het grootste ICT-investeringsprogramma van Suriname, bedanken wij iedereen die heeft meegewerkt aan het behalen van deze eerste mijlpaal.
We weten dat klanten tijdens of na het ‘migreren’ naar het glasvezelnetwerk geconfronteerd werden met kortstondige storingen, maar overall is het ongerief tot een minimum beperkt gebleven. Ook kunnen sommige klanten nog niet de nieuwe highspeed ‘experience’ (optimaal) ervaren. Dit zal per geval worden bekeken en opgelost.
Het geeft een extra gevoel van trots dat Telesurders hebben gewerkt aan het eerste nationale breedbandproject in de Guyana’s.
Maar onze drive is het zekerstellen van de (digitale) toekomst van ons land. Suriname, mogen wij u daarom als directie van harte feliciteren met deze eerste mijlpaal. Tot uw dienst!
De directie,
Mike Antonius
Steven Tjitrotaroeno
Grace Yard-Hensen
Doric Ramlakhan

 

Oplevering Fase 1

600x 600-webblok -Jennis

De 253 MSAN-kasten – geavanceerde minicentrales – van Fase 1 van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) zijn binnen de gestelde tijd opgeleverd. Als Telesur vieren we dit moment met u! “We moesten dit doen om de wereld bij te benen. Hiermee kan je concurreren”, jubelt projectmanager Melvin Karijodrono.
Deze eerste mijlpaal van ons state-of-the-art glasvezelnetwerk is dé aanzet voor Suriname op weg naar creëren van kansen binnen de mondiale ‘Internet Economie’. “Wat we hiermee teweegbrengen, is dat de way of doing things anders wordt”, zegt Karijodrono.
Dankzij tomeloze inzet en doorzetten van alle Telesurders en contractors, zijn we als gemeenschap erop vooruitgegaan. Onder technische supervisie van Huawei, de producent en leverancier van Telecom infrastructuur apparatuur, en strakke regie van het TNBP-projectteam.
Met Groot-Paramaribo zijn circa 55.000 klanten overgezet op de vernieuwde infrastructuur. We houden het tempo erin en maken ons nu op voor Fase 2, waarbij klanten in nieuwe gebieden en de districten op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. Dat geldt ook voor klanten die niet op het vaste netwerk zijn aangesloten.
“De uitdagingen, obstakels en de bijhorende klachten hebben ons geleerd bij de volgende fase nog beter voorbereid te zijn”, belooft Karijodrono.

 

Tussen ontwerp en uitvoering

Elk nieuw aangelegd systeem heeft kinderziekten. Tot nu toe vallen deze mee bij het TNBP. “Wel was een veelgehoorde klacht dat klanten niet wisten wat er gebeurde. Dit kwam omdat zij de verschillende berichten via de media of persoonlijk aan hen gericht, misgelopen waren”, zegt projectleider Melvin Karijodrono. “Maar van hetgeen dat technisch gecorrigeerd moest worden, hebben we wel veel kunnen opvangen.”
Ondanks de nu snellere verbinding en gunstige uitslag van een speedtest, kunnen klanten in verschillende gebieden nog niet de nieuwe highspeed ‘experience’ optimaal ervaren. Vooral bij streamen kan ‘buffering’ optreden. Daarnaast zal het per geval worden bekeken. Huawei buigt zich ten aanzien hiervan over de configuratie, onder leiding van een ingevlogen specialist. Met de overtuiging dat ook deze plooi gladgestreken zal worden, zegt Karijodrono: “Als projectmanager ben je pas tevreden als opgeleverd is wat je hebt beloofd.”

 

‘We hadden speciale ploegen ready’

600X600 Webblok Raoul

Tijdens Fase 1 van het TNBP werden dagelijks gemiddeld 300 tot 400 klanten gemigreerd. Een uitdaging die gepaard ging met de nodige storingen, voorzien en onvoorzien. Het migratieteam verleende daarbij acute nazorg. “We hebben gemotiveerde medewerkers die bij oproep ook in het weekend uitrukken”, zegt teamsupervisor Hedley Paulus.
Hoe zorgvuldig ook voorbereidingen worden getroffen, bij het massaal overstappen naar een nieuw, geavanceerd systeem liggen onvermijdelijk kinderziekten en onvoorziene situaties op de loer. “Speciaal voor de migratieklanten hadden we ploegen ready die ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig waren. We gaven de klanten dus extra aandacht om klachten zo snel mogelijk op te lossen”, garandeert Paulus.
Als een klant bepaalde diensten afneemt en bijbehorende faciliteiten heeft, dan moest alles na de migratie weer goed functioneren.
Nazorg
Bij de nieuw geïnstalleerde MSAN-kasten tot 300 klantaansluitingen verrichtte de betreffende onderaannemer nog drie dagen ‘nazorg’. En voor kasten met een hoger aantal aansluitingen zeven dagen. Mochten na deze periode zich nog storingen voordoen, dan rukte het parate ‘migratieteam’ van Telesur uit.
Het migratieteam zette dan alsnog de puntjes op de i, waardoor er geen achterblijvers zijn. Voor bijzondere klanten werd zelfs een aparte ‘accountmanagersgroep’ ingesteld. Zodat bij bedrijven en instellingen meteen kon worden ingesprongen om een eventuele storing te verhelpen.
“Je hebt klanten die geduldig wachten en klanten die meteen de storing doorgeven”, deelt onderhoudstechnicus Shailendra Barhoe als teamlid zijn ervaring. Het was ook het migratieteam dat als voorbereiding de ‘cut sheets’ met technische klantgegevens gereedmaakte, op basis waarvan de onderaannemers de migraties uitvoerden. “Vandaar dat wij hen van binnenuit ook ondersteunden met oplossingen.”
Mooie ervaring
De oorzaken van storingen variërden van verkeerde koppelingen of rangering van kruisverbindingsdraden in de nieuwe MSAN-kast tot geoxideerde splitter of stopcontact van de thuisinstallatie. Modems die vervangen moesten worden of opnieuw geprogrammeerd, vormden het meest voorkomende euvel.
Storingen zijn nooit gewenst, zeker niet als een verbeterde experience in het vooruitzicht is gesteld. Het migratienazorgteam draait dan ook in hoog tempo. “We hebben het kunnen volhouden vanaf het begin en tot een goed einde gebracht. Het was offers brengen om het te kunnen realiseren”, blikt Shailendra terug.
Paulus: “Toch zijn we heel erg blij dat we hiervan deel mogen uitmaken en een bijdrage hebben kunnen leveren om dit gestalte te geven. Het is een mooie ervaring geweest.”

 

Klik hier

 

     BTW Certificaat
Contact Ons
Contact Ons
Een verzoek, vraag, suggestie of klacht?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

service form